Sevenoaks Nature Centre

Sevenoaks Nature Centre

A design competition to enable Sevenoaks Nature Centre, a converted gravel pit, to become a vehicle for supporting people to connect with nature, wildlife and environmental issues and in so doing improve their own sense of wellbeing and vitality.
A low impact architecture and infrastructure touching the ground lightly was considered an appropriate response to context. Keeping the built mass to a single storey minimizing visual impact and allowing access for all. Integrating the Darenth Valley walking route through the site provides the opportunity for the visitor centre to become a fixture on the trail and a place for pause and enjoyment of the views and wildlife. At key points around the reserve further interventions allow activities for visitors to enjoy and be educated by the surroundings, or simply to sit quietly.

Client:
Kent Wildlife Trust

Status:
Competition 2017

57°17’10″N

sevenoaks_nature_reserve_competition_lake_view
sevenoaks_nature_reserve_competition.jpg
sevenoaks_nature_reserve_competition_cafe.jpg
F-1715-A-x-P-00-Building
F-1715-section GG

Sevenoaks Nature Centre

A design competition to enable Sevenoaks Nature Centre, a converted gravel pit, to become a vehicle for supporting people to connect with nature, wildlife and environmental issues and in so doing improve their own sense of wellbeing and vitality.
A low impact architecture and infrastructure touching the ground lightly was considered an appropriate response to context. Keeping the built mass to a single storey minimizing visual impact and allowing access for all. Integrating the Darenth Valley walking route through the site provides the opportunity for the visitor centre to become a fixture on the trail and a place for pause and enjoyment of the views and wildlife. At key points around the reserve further interventions allow activities for visitors to enjoy and be educated by the surroundings, or simply to sit quietly.

Client:
Kent Wildlife Trust

Status:
Competition 2017

57°17’10″N